Psychologenpraktrijk De Bries

Anne-Sophie (0486 41 68 84) ·
Danielle (0496 37 87 37)
Vacature klinisch psycholoog

Psychologenpraktrijk De Bries
Anne-Sophie (0486 41 68 84) · Danielle (0496 37 87 37)
Westhoeklaan 23 · 8660 De Panne
Vacature klinisch psycholoog

Cognitieve gedragstherapie

De visie dat vele psychische problemen worden veroorzaakt door de gedachten van de persoon en hoe dit invloed heeft op het gevoelsleven en de manier van handelen.

Cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijk onderbouwd, psychotherapeutisch kader van waaruit een psycholoog kan werken. Het is effectief gebleken voor de behandeling van diverse psychologische problemen.
We gaan uit van het feit dat ieder mens een eigen verhaal heeft. Psychische, emotionele en relationele problemen zijn namelijk geen op zichzelf staande verschijnselen, maar ontstaan door een complexe wisselwerking tussen zowel biologische, psychologische als sociale factoren. De samenhang tussen deze factoren is voor iedereen uniek en behoeft dus ook een unieke aanpak.

De werkwijze zal grotendeels afhangen van de mens achter het verhaal en de problematiek waarmee men worstelt.

Het verleden komt ter sprake wanneer vroegere ervaringen een invloed hebben op je huidige klachten. Het inventariseren van bepaalde ‘kerngebeurtenissen’ helpt ons in dat opzicht beter te begrijpen waarom je bent wie je bent en handelt op jouw unieke manier. We proberen te verhelderen waarom bepaalde patronen of valkuilen steeds opnieuw terug komen.

Cognitieve gedragstherapie - De Bries (Photo by Dawid Zawiła on Unsplash)

Tijdens de behandeling gaat er veel aandacht naar de invloed die je denken uitoefent op je gevoelsleven en je gedrag. Starten we een begeleidingsproces op, dan gaan we via individuele gesprekken op zoek naar concrete moeilijkheden, dynamieken of conflicten waardoor je klachten zijn begonnen.

Na de intakegesprekken worden hypotheses samen opgemaakt en eventueel gestaafd aan de hand van testdiagnostiek. Ter ondersteuning wordt vaak gewerkt met oefeningen en huiswerkopdrachten, waarin je in de dagelijks leven en omgang met anderen leert zicht te krijgen op deze verbanden en uitgedaagd wordt om er op een andere manier mee om te gaan.
De focus ligt daarbij zowel op het aanpakken van klachten als het versterken en opnieuw inzetten van reeds aanwezige sterktes en vaardigheden in het hier-en-nu.

Indien gewenst kan je partner of (een) belangrijke ander(en) betrokken worden in de therapie. In sommige gevallen werken we samen met jouw huisarts of psychiater, je school, je werkgever, ... Uiteraard gebeurt dit telkens met jouw toestemming.